Kyrkboden

Kyrkboden
Kyrkboden

lördag 15 mars 2014

Barnkyrka del 7, positiva nätexempel på barnkyrkor

I Sverige finns det i dagsläget ett 15-tal barnkyrkor/lekkyrkor. Det finns några som har beskrivit sin verksamhet på nätet.
Sankta Katarina lekkyrka i Malmö är en av de mest genomarbetade barn/lekkyrkorna i Sverige. Deras barnkyrka är 8-kantig för att påminna om dopet som skapelsens åttonde dag, precis som forntida dopkapell. I linje med den gamla traditionen har man också placerat dopfunten närmast kyrkans ingång, då dopet är ingången till kyrkan. Lekkyrkan har heller inga bänkar. Prästen Maria Bergius Krämer säger att: "tanken med det är att de valde bort bänkarna för att barnen inte ska fostras in i en gudstjänst där några gör medan andra sitter och tittar på". Här får barnen vara med och forma framtidens liturgi. Det är en sympatisk tanke och tänker man historiskt var det ju faktiskt så på medeltiden i kyrkorna här också. De sittplatser som fanns var längs kanterna. Jag håller med prästen om att vi måste lära barnen att gudstjänsten är något vi gör tillsammans och inte bara konsumerar. Återkommer med mottot: "Göra och leva sin tro" som M. Montessori brukar säga och som också gäller i detta fallet.
Församlingen har en Montessoripedagog och är den som varit mest medveten om pedagogiken av de barnkyrkor jag hört talas om i Sverige. Efter att materialet presenterats drar sig ledaren tillbaka och barnen får leka med materialet i koffertarna. Pedagogen talar om att de yngsta enbart leker medan de som är 5 år och uppåt vill att det skall "rätt". Därför har de tillverkat bruksanvisningar med enkla beskrivningar och med bilder för de som inte kan läsa.
Barnkyrkan har endast öppet sommartid, maj-september, då det är oisolerat. Det betonas att det inte är en lekstuga. Man får med andra ord inte leka vad som helst där. Prästen citerar Montessori om att "vi ska prata med barnen om det stora och viktiga i livet", och att lekkyrkan är ett sätt att göra det.
Vem var då Sankta Katarina? S:ta Katarina var enligt legenden en mycket lärd kvinna som levde i Alexandria i Egypten. På grund av hennes förmåga att genom diskussion och samtal föra ut budskapet om Kristus blev hon utbildnings, skolbarns och lärares skyddshelgon.
Källa: Sankta Katarina FB-sida samt "Den heliga leken" av Elise Nilsson

Sankt Andreas barnkyrka, har vi i Jönköping, Gräshagens distrikt. Det är församlingspedagog Maria Jonsson som tillsammans med en grupp äldre i kyrkan har skapat all inredning till barnkyrkan som är i församlingshemmets källare.  I Barnkyrkan får barnen själva agera och klä sig som präst, kantor, brudpar osv. Den invigdes 2012.
Varför namnet Andreas? Det kommer av Jesus lärjunge, Andreas. Vid ett tillfälle när människorna som lyssnade till Jesus behövde mat lyfter Andreas fram en liten pojke som delar ut 5 kornbröd och 2 fiskar. Jesus ber och tackar Gud, ett mirakel sker och mat blir över. På det viset kunde ett litet barn få stor betydelse i sammanhanget.

På Orust har vi också en barn/lekkyrka. Pedagogen berättar att syftet med lekkyrkan är att barnen bättre skall få förståelse för vad som händer och känna delaktighet också i den vanliga gudstjänsten.

I Stockholm har vi Gustav Vasas barnkyrka. Det är en liten kyrka inrymd i den stora, mycket vacker och väl värd ett besök. Den är byggd 2009.