Kyrkboden

Kyrkboden
Kyrkboden

lördag 1 mars 2014

Sankt Sigfrid del 4, Boktips

Mitt boktips är egentligen två författartips.

Finns det intresse av att läsa om gränslandet mellan asatro och kristendom är Bernard Cornwell att rekommendera. Han är en engelsman som har skrivit en vikingaserie med stora faktakunskaper och inlevelse. Böckerna är också sålda i över 20 miljoner exemplar, världen över. Handlingen utspelar sig i 800-talets England där danerna (eller danskarna) allt mer tar över. Huvudpersonen Uhtred är uppväxt hos danerna och förstår deras sätt att tänka (asatro) men han blir av olika orsaker lojal med Alfred, den kungen av Wessex. Uhtred imponeras av den kristne kungen Alfreds list och kunskap. Han har också ett eget mål om att ta tillbaka sitt arv i Northumbria från en farbror som stulit från honom.

Vår biskop Sigfrid med systersönerna verkade omkring 100 år senare. Det som hänt under den tiden är att England stabiliserats genom att de byggt borgar för att försvara sig mot vikingarnas ursinne. Danmark var nu kristet genom Harald Blåtand och hans son Sven Tveskägg var andra generationens kristna kung som var samtida med Sven Tveskägg. Den svenska kung Olof Skötkonung var fortfarande hedning men hade goda kontakter med den engelske konungen Mildred och det är han som ber om att en missionär skall komma och berätta om kristen tro.

Mildred anordnade ett möte mellan kungen och ett stort antal präster som pågick i tre dagar. Ingen ville dock träda fram då de hört många blodiga historier om landet i norr. Då var det en man som tog till orda;

"Heliga fäder och herrar, som kommit samman till detta möte genom Guds behag och konungens bud, hören nu på. Varför rättar vi oss icke efter Guds vilja och vår konungs böner, då det är alldeles tydligt, att det är den gudomliga försynens mening att detta hednafolks förvillelse skall skingras genom Guds kraft och sanningens väg kungöras till själarnas frälsning? Ty om vi outtröttligen, med all vår håg, arbeta för timlig vinning i vår jordiska konungs tjänst, till hans namns heder och hans rikes ära, hur mycket mera böra vi icke lyda den gudomliga viljan och försynen, av vilken vi böra hoppas belöning för allt arbete, så snart det icke arbetas för jordiska eller förgängliga ting utan endast för att förvärva själar åt Herren. Saliga skola vi vara, om vi lida eller dö för Gud, ty saliga äro de, som lida förföljelse för rättfärdighets skull, och saliga äro de som dö i Herren. Fästen därför eder håg och eder klokhet på Herren, och anammen med fromt sinne denna resas möda, på det att ni efter dessa lekamliga vedermödor må vinna den eviga vedergällningens lön."

Efter Sigfrids tal tyckte alla församlade att han var rätt person att missionera hos Olof. Han fick med sig systersönerna och därefter påbörjades resan.

Det andra boktipset jag vill dela med er är Jan Arvid Hellströms bok "Vägar till Sveriges kristnande" som inte är skönlitterär som boken/bokserien som jag tipsade om ovan. Den behandlar sakligt men lättläst om tiden för Sveriges kristnande i allmänhet och Sigfrids betydelse i synnerhet. Han forskade mycket inom medeltidshistoria och var Växjös biskop mellan 1991-1994. Den kan fungera som ett uppslagsverk för de som är intresserade av hur det gick till Sverige blev ett kristet land.